perjantai 11. marraskuuta 2016

MM-ottelu Carlsen - Karjakin alkaa New Yorkissa

Vas. hallitseva maailmanmestari norjalainen
Magnus Carlsen ja oik. haastaja venäläinen Sergei Karjakin.
Herrojen kohtaamiset (v:sta 2005) tähän mennessä 12-9.


MM-ottelu Carlsen – Karjakin, New York 2016 starttaa tänään perjantai-iltana, joten on viimeinen hetki esittää arvioita ottelun tuloksesta. Yleisesti Carlsenia pidetään ennakkosuosikkina, mutta vailla mahdollisuuksia ei Karjakinia nähdä. Vedonlyönnissä prosentit liikkuvat 70 – 30 suhteessa.
Itse uskon erinomaiseen ja korkeatasoiseen otteluun, jossa jännitys säilyy tie-break päivään asti. Ottelun ratkaisevat psyykkiset tekijät, avausvalinnat, kamppailutaito vaikeissa asemissa ja motivaatio sekä onni, jota myös shakissa tarvitaan. Hermojen hallinta on Karjakinilla huippuluokkaa kuten World Cupissa Bakussa ja Moskovan ehdokasturnauksessa nähtiin. Carlsen on kovan tehtävän edessä eikä hänellä ole varaa unohtaa shakillisia realiteetteja. Avausvalikoima jää aika suppeaksi: espanjalaisen Berliiniä ja anti-Berliiniä, ehkä italialaista, kuningatar-intialaista ja varmasti englantilaista. Avauksesta ja keskipelistä selviydyttyään Carlsenilla on inhottava tapa pelata vaikeimpia eikä parhaimpia siirtoja. Se, jos mikä kuluttaa vastustajaa.
Taustavoimat saattavat olla arvaamaton tekijä ottelun aikana. Carlsenilla lienee korvaan kuiskaajia melkoinen kaarti, koska hänellä on runsaasti erilaisia intressejä edustettavanaan. Karjakinia motivoi ”suuri isänmaallinen velvoite” hankkia shakin maailmanmestaruus takaisin Venäjälle. Avustajien ohella Kramnik tukenee Karjakinia ja Kasparov puolestaan Carlsenia.
Ensi tiistaina 15.11. klo 15.30 – 18.00 Areenalla, Hiomotie 10, 00380 Helsinki, Fide-mestari Harri Hurme vie meidät ottelun alkukierrosten peleihin ja tunnelmiin. Hän kertoo myös ottelijoiden taidoista ja taustoista omintakeisia arvioita.

- Petri Saharinen

TAPIO NUPPONEN VOITTI NOPEAN SHAKIN 10. OSAKILPAILUN


Torstain tiukka-ilmeinen voittaja Tapsa oik.
Arkistokuva: KTe
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti